Декларација за поддршка на борбата против тероризмот

Турција е регионална земја која од 1946 година наваму удри силен белег за зајакнување на демократијата

896408
Декларација за поддршка на борбата против тероризмот

Денешните територии на Сирија освен тоа што претставуваат дел на одредена географија, исто така сведочат за значајните историски случувања на нашето древно минато и претставува вредност во чии рамки созреаја значајни личности на цивилизацијата. Турците, Курдите, Арапите и другите народи на овие територии со векови живееја во братство и единство и водејќи заедничка борба против сите непријатели кои се закануваа на ова братство, го зајакнаа единството. Териториите на Анадолија и Сирија претставуваат симбол на братството, солидарноста и придобивките.

Ова братство секогаш беше цел на непријателските напади. Овие напади, слично на оние во периодот од 1915 до 1918 година беа остварени во одредени периоди и истите се оценуваат како иницијативи за окупација, но секогаш продолжија со идеолошки и методи на етничка и расна поделба. Денешните случувања на териториите во Сирија не се натпревар за стекнување со етнички простор како што тоа го изнесуваат некои академици, наводни интелектуалци и активисти.

Денес на самиот праг на нашата граница се фрлаат чекори за формирање некои колабриционистички државни формации на Блискиот Исток, кои ќе бидат во служба на империјалистичките сили и со текот на времето можат да се претворат во закана за територијалниот интегритет на земјава. Овие чекори му се закануваат на нашето коренито братство и стекнувањето со трајна стабилност на регионот.

Од основата, преку последиците кои може да ги предизвика оваа вештачка иницијатива, тоа е еден гнил процес, осуден на неуспех, но исто толку и опасен кој може да ни ја одземе енергијата, да не ослабе, да предизвика трајно непријателство и крвави војни меѓу народите на регионот. Затоа не може да се очекува интелектуалците, академиците и невладините организации на Турција да бидат индиферентни на овој опасен процес. Согласно нашата историска одговорност, вниманието на домашната и меѓународната јавност и јавно мнение сакаме да го привлече на следните фактори.

  • Најпрвин, Турција е регионална земја која од 1946 година наваму удри силен белег за зајакнување на демократијата. Турција е единствената демократска земја во регионот во која функционира повеќепартискиот систем. Врз основа на наведените факти, нашата земја од 1952 година е земја членка на НАТО и 65 години гаи сојузнички односи со останатите земји членки на Алијансата. Исто така нивото на структурата на граѓанското општество, економија на слободен пазар и образование со кои  располага со неспоредливи со останатите регионални земји.
  • Наспроти тоа, сојузникот САД со кого гаиме сојузнички односи над половина век, за жал вложува напори за структуирање партнерство со терористичката организација ПКК/ПЈД/ЈПГ на северот на Сирија, чија основа на формирање се заснова на Маоизмот и социјалистичка филозофија и идеологија. Демократските начела не можат да се усогласат со терористичките групи и нивното сфаќање за режим сличен на оној на Пол Пот. Очигледно и јасно е дека обидот на сите формации за заплашување на масите со оружје, отворање простор за себе не може да биде дел на ниту една демократска иницијатива.
  • Нема никаква разлика меѓу ПКК и ПЈД. ПЈД нема никаква посебна одлика од ПКК освен тоа што е нејзин огранок во Сирија. ПКК која беше формирана на 25 ноември 1978 година под водство на Абдулах Оџалан со посредство на терористички методи досега масакрираше над 30 илјади лица. Бројот на невините цивили кои загинаа во нападите на наведената организација во последните неколку месеци изнесува околу 40 лица. ПЈД е терористичка организација која раководи со терористичките напади насочени против нашата земја од другата страна на Сирија.
  • Покрај наведените факти, од изјавие на американските претставници дознаваме дека на ПЈД досега и биле дадени 3000 камиони оружје и материјална помош во износ од 2,2 милијарди долари. Исто така американските претставници истакнаа дека во регионот ќе се формира војска која ќе се заснова на оваа организација. Оружената помош на една организација која де факто продолжува со нападите врз Турција претставува директна закана врз нашата земја. Воената опрема која беше доставена на терористите, се употребува против безбедносните сили на Турција и обучените терористи се употребуваат токму во борбата против турските војници. Секако дека оваа состојба не може да се прифати од страна на турската јавност.
  • Партнерството во кое се впушти со ПЈД, САД го образложува како еден вид неминовност во борбата против ДАЕШ. САД го одби предлогот на Турција за водење заедничка борба против ДАЕШ и наместо тоа продолжи да го зајакнува партнерството со ПЈД. Згора на тоа, терористичката организација ДЕАШ беше значително намалена, партнерството со ПИД напредуваше од ден на ден. Апсолутно е неприфатливо операцијата на армијата да биде формирана треба да биде турската граница. Соединетите Држави игнорираат дека Турција, додека се бори со ДЕАШ во северна Сирија, беше земјата која ги загуби најголемите загуби на ИСИС. Уште повеќе, обидувајќи се да спречи и да управува со "Еуфрат", создадоа големи сомневања за сојузите.
  • ПКК / ПЈД не може да биде претставник кој живее во овој регион. Од местото каде што беше создадена доминацијата, Курдите и Арапите кои не ја признаа нивната власт беа насилно протерани; угнетуваа и вршеа различни притисоци врз луѓето кои ги критикуваат; тие се обиделе да ги зајакнат своите позиции со операции на етничка поделба. Покрај тоа, жените и децата биле користени како заштитници на животот во операции кои биле насочени кон нив. САД сето тоа го подржуваат безгласно.

Сето ова покажува дека ДЕАШ не е цел на сојузот САД-ПЈД, дека ПЈД не е претставник на Курдите, туку терористичка организација.

  • Алијансата што САД ја развија со терористичката организација е знак на прашањето за историските сојузи со Турција. САД продолжуваат да го штитат Фетулах Ѓулен, главен одговорен за турскиот обид за државен удар на 15-ти јули. Со цел да се обиде да го осуди турскиот народ, САД го суспендираа издавањето визи и на тој начин предизвикаа уште поголеми реакции од турскиот народ. Но, и покрај сето ова, Турција уште повеќе ќе ја зајакне својата демократија и ќе продолжи решително со повторно воспоставување на регионален мир.

 

Потписници на петицијата:

Проф. д-р Абдулхалик Карабулут, Универзитет „Ибрахим Чечен“ во Агри

Абдулкадир Ај, Министерство за национално образование

Проф. д-р Абдулкадир Булуш, Универзитет „Неџметин Ербакан“

Доц. д-р  Абдулах Ајдин, Универзитет „Мустафа Кемал“

Проф. д-р Абдулах Чавушоглу

Доц. д-р  Абдулах Трабзон, Универзитет „Истанбул“

Абдурдахим Шеноџак, Министерството за труд и социјална безбедност

Доц. д-р  Аднан Ќучук, Универзитет „Кириккале“

Ахмет Б. Арпа, Економист

Ахмет Шевки Зенгин, Генерален секретар на Универзитетот „Ахмет Јесеви“

Проф. д-р Ахмет Ујсал, Универзитет „Истанбул“

Ахмет Вехби Коч, Министерство за национално образование

Али Сали, Влада

Доц. Д-р Али Бујукаслан, Истанбулски универзитет „Медипол“

Арда Акчичек, Политички научник

Атила Демиркасимоглу, Анкарска болница за онкологија

Проф. д-р Ајсун Г-дин Карабулут, Универзитет „Јилдирим Бејазит“

Доц. Д-р Бахатин Карадемир, Универзитет „Чукурова“

Проф. д-р Билгехан Атсиз Ѓокдаг, Универзитет „Кириккале“

Проф. д-р Бирол Акѓун, Универзитет „Јилдирим Бејазит“

Доц. Д-р Бирол Мерџан, Универзитет „Неџметин Ербакан“

Проф. д-р Бурхан Ајкак, Истанбулски универзитет за развој

Проф. д-р Булент Бајат, Универзитет Гази

Доц. д-р Бунјамин Таш, Универзитет „Аксарај“

Доц. д-р Џахит Багчи, Турска фондација „Мариф“

Џахит Епчачан, Универзитет „Сиирт“

Џан Аџун - СЕТА

Доц. д-р Џан Џејлан, Универзитет „Истанбул Медипол“

Џелал Семиз, Министерс Министерство за семејни и социјални политики

Проф. д-р Џенгиз Аник, Универзитет „Мармара“

Доц. д-р  Џенгиз Шахин, Универзитет „Кастамону“

Проф. д-р Џевдет Џошкун, Универзитет „Гиресун“

Доц. д-р Џејхун Џан Озџан, Универзитет „Неџметин Ербакан“

Проф. д-р Четин Каја Коч, UC Санта Барбара

Доц. д-р Ебубекир Џејлан, İstanbul Teknik Универзитет „“

Екрем Чораклик, Министерство за енергетика и природни ресурси

Ертугрул Башер, Пензионер

Фадиме Озкан, Весник „Стар“

Доц. д-р Фахреттин Ондер, Универзитет „Сулејман Демирел“

Асистент Фарук Темел, Универзитет „Ерџијес“

Фатих Акбаба, публицист, писател

Проф. д-р Фатих Савашан, Универзитет за национална безбедност

Проф. д-р Фатих Ушан, Универзитет „Јилдирим Бејазит“

Ѓулдали Џошкун, Весник „Милат“

Проф. д-р Ѓулѓун Ердоган Тосун, Универзитет „Еге“

Проф. д-р Х. Ибрахим Сариоглу, Универзитет „Истанбул“

Проф. д-р Халил Алтинташ, Универзитет „Ерџијес“

Проф. д-р Халук Алкан, Универзитет „Истанбул“

Харун Кабан, публицист, писател

Асистент Хакан Шахин, Универзитет „Медипол“

Хамит Ќучукбатир, Општина Мерсин

Асистент Ханде Сунгуроглу, Универзитет „Каратекин“ во Чанкири

Хасан Озтурк, ТВ Улќе

Доц. д-р Хасан Фуркан, Универзитет „Сутчу Имам“ во Кахраманмараш

Асистент Хајати Унлу, Универзитет „Истанбул“

Хикмет Салахаддин Гезиџи, Универзитет „Селчук“

Доц. д-р Хусаметин Ватансев, Универзитет „Селчук“

Хусејин Оз, В.Д. претседател на синдикатот „Хизмет-Иш“

Ихсан АКташ, ГЕНАР

Ихсан Ајал, Истанбулски Универзитет „Меденијет“

Илјас Топчуоглу, İlyas Topçuoğlu, Адвокатска комора на Анкара

Д-р Исмаил Чаглар, СЕТА, Фондација за политички, економски и општествени истражувања

Исмаил Акбијик, Министерство за труд и социјални политики

Асистент Исмаил Ѓоктурк, Универзитет „Сутчу Имам“ во Кахраманмараш

Доц. д-р  Кадир Идин, Истанбулски Универзитет „Медипол“

Кенан Шерефли, Дирекција за национално образование

Доц. д-р М. Акиф Сарикаја, Истанбулски технички универзитет

Махмут Евкуран, Советник во Министерството за семејни и социјални политики

Махмут Каан Илгар, Претседател на филијалата Карс на синдикатот „Егитим-Бир-Сен“

Мехмет Ајкал, директор на пазарите на Газипаша

Доц. д-р Мехмет Ејуп Кириш, Универзитет „Коџатепе“ во Афјон

Мехмет Халук Учкун, Министерство за младина и спорт

Мехмет Сиддик Барик, пензиониран наставник

Проф. д-р Мехмет Шахин, Полициска академија

Проф. д-р Мехмет Тунчер, Црноморски технички универзитет

Мерве Шебнем Оруч, Весник „Јени шафак“

Доц. д-р Метин Аксој, Универзитет „Селчук“

Доц. д-р  Метин Челик, Универзитет „Селчук“

Проф. д-р Метин Доган, Универзитет „Јилдирим Бејазит“

Асистент Метин Озкан, Универзитет „Гази“

Проф. д-р Мухсин Кар, Универзитет „Омер Халисдемир“ во Нигде

Мурад Кафадар, Агенција за истражување и консалтинг „Мегапол“

Доц. д-р Мурат Киришчи, Универзитет „Истанбул“

Проф. д-р Муса Јилдиз, Универзитет „Ахмет Јесеви“

Доц. д-р  Мустафа Аслан, Универзитет „Аднан Мендерес“

Мустафа Шивгин, Адвокатска канцеларија Шивгин

Проф. д-р Музафер Шекер, Ректор на Универзитетот „Неџметин Ербакан“ во Коња

Проф. д-р Наџи Ѓундоган, Анадолски Универзитет

Нихал Бенгису Караџа, ХаберТурк

Доц. д-р Нусрет Ѓоксу, Универзитет „Сутчу Имам“ во Кахраманмараш

Д-р Огузхан Билгин, Универзитет „Гази“

Доц. д-р  Огузхан Јанаришик, Универзитет „Ерзинџан“

Проф. д-р Осман Еравшар, Универзитет „Акдениз“

Проф. д-р Осман Хората, Универзитет „Хаџетепе“

Проф. д-р Омер Пакиш, Ректор на универзитетот „Хакќари“

Озлем Чаглар Јилмаз, раководител во НВО

Доц. Д-р Рамадан Доган, Универзитет „Тракја“

Проф. д-р Рамазан Јелкен, Универзитет „Јилдирим Бејазит“

Доц. д-р  Реџеп Јорулмаз, Универзитет „Афјон Коџатепе“ во Афјон

Садулах Озџан, Весник „Милат“

Проф. д-р Салих Јилмаз, Институт за истражување на Русија

Доц. д-р Селахатин Чинар, Универзитет „7 декември“ во Килис

Доц. д-р Сејфулах Јилдирим, Универзитет „Јилдирим Бејазит“

Асистент Селчук Аслан, Универзитет „Думлупинар“

Суави Кемал Јазгич, ТРТ

Проф. д-р Шафак Ертан Чомакли, Полициска академија

Проф. д-р Шахмурат Арик, Универзитет „Кастамону“

Шенол Метин, Претседател на универзитетската филијала во Коња на синдикатот „Егитим-Бир-Сен“

Д-р Шеик Абдурахман Челик, Министерство за култура и туризам

Проф. д-р Танжу Тосун, Универзитет „Егеј“

Таркан Зенгин, Сндикат „Харб-Иш“

Теминдар Ајтекин, Министерство за семејни и социјални политики

Улќу Нур Зенгин, Политиколог

Унсал Четин, Економист

Проф. д-р Унер Кајабаш, В.Д. Декан на медицинскиот факултет при Универзитетот „Омер Халисдемир“ во Нигде

Узејир Ѓокче, Државни железници

Асистент Јагиз Аксакалоглу, Универзитет „Гази“

Јакуп Челик, Поранешен градоначалник на општина Полатли

Д-р Јакуп Омероглу, Претседател на здружението на писателите „Аврасја“

Доц. д-р  Јасемин Абајхан, Универзитет „Хаџеттепе“

Јилмаз Алтунсој, публицист, писател

Проф. д-р Јусуф Саринај, Универзитет „ТОББ“

Јусуф Гебзели, Министерство за финансии

Јусуф Семис, Министерство за здравство

Проф. д-р Јусуф Шахин, Универзитет „Аксарај“

Доц. д-р Јусуф Текин, Потсекретар во Министерство за национално образованиеСлични вести