Сите земји треба да го признаат Источен Ерусалим за главен град на Палестина

Во Истанбул започна Самитот на Организацијата за исламска соработка

867195
Сите земји треба да го признаат Источен Ерусалим за главен град на Палестина

Министерот за надворешни работи Мевљут Чавушоглу рече дека сите земји Источен Ерусалим треба да го признаат за главен град на Палестина.

Во Истанбул започна Самитот на Организацијата за исламска соработка.

Самитот започна со состанокот на министрите за надворешни работи на Организацијата.

Министерот за надворешни работи Мевљут Чавушоглу во поздравниот говор на свеченото отворање рече дека Турција како земја која што Источен Ерусалим го призна за главен град на Палестина треба да ги поттикне другите земји да ја признаат Палестинската држава со главен град Источен Ерусалим согласно границите со договорот постигнат во 1967.

Едностраната одлука на САД за признавање на Ерусалим за главен град на Израел претставува легитимизирање на обидот за окупација.

„Турција нема да остане индиферентна наспроти оваа случувањата“ рече Чавушоглу.Слични вести