50 насто од општеството на референдумот гласаше против

На референдумот беше постигнат неоспорен резултат.

714219
50 насто од општеството на референдумот гласаше против

Претседателот на опозиционата Републиканска народна партија (ЏХП) Кемал Киличдароглу го изнесе тврдењето дека 50 насто од општеството на референдумот гласаше „против“.

Киличдароглу рече дека покрај тоа што на гласањето околу 51 насто од гласачите гласаа „да“, резултатите се дискутабилни.

Претседателот на Партијата за национално движење (МХП) Девлет Бахчели пак рече дека на референдумот беше постигнат неоспорен резултат.

Резултатите на референдумот ја покажаа волјата и изборот на турскиот народ. Големиот турски народ, преминот кон претседателскиот систем го одобри со своја слободна волја, рече Бахчели.Слични вести