Просторот на Генералниот конзулат на Турција во Мосул почистен од терористичката организација ДЕАШ

Просторот каде што се наоѓаше зградата на конзулатот беше исчистен од ТНТ и другите експлозиви

686697
Просторот на Генералниот конзулат на Турција во Мосул почистен од терористичката организација ДЕАШ

Ирачките воени сили целосно ја презедоа контролата над западниот дел од Мосул и населбата Тејјаран каде што е лоцирана зградата на Генералниот конзулат на Турција.

Според воени извори, по ослободувањето на населбата, на просторот каде што се наоѓаше зградата на конзулатот војниците влегоа откако теренот беше исчистен од ТНТ и другите експлозиви.

Најголемиот втор град на Ирак, Мосул во јуни 2014 година откако падна под контрола на силите на терористичката организација ДЕАШ, Турција ја испразни зградата на Генералниот конзулат во Мосул.

Терористите на ДЕАШ зградата што ја окупираа ја користеа како штаб. Авионите на коалиционите сили претходно ја бомбардираа зградата и беше оштетена.Слични вести