Турската страна на Кипар е чекор понапред

Убеден сум дека решението што ќе се постигне ќе овозможи да се постигне безбедност на Кипар

674875
Турската страна на Кипар е чекор понапред

Премиерот Бинали Јилдирим рече дека турската страна на Кипар е чекор понапред

Премиерот Бинали Јилдирим во рамките на официјалната посета на Малта одржа заедничка прес конференција со премиерот Јозеф Мускат.

Севернокипарската турска страна секогаш е чекор напред на преговорите. Никогаш не презема активности кои евентуално би ги спречиле мировните преговори, рече Јилдирим.

Убеден сум дека решението што ќе се постигне ќе овозможи да се постигне безбедност на Кипар, рече премиерот Јилдирим и потенцираше дека безбедноста под гаранција на Турција ќе овозможи да се формира праведна и рамноправна управа за свете страни.

Во периодот на привременото претседателствување на Малта со ЕУ се надеваме дека уште повеќе ќе зајакнат односите меѓу ЕУ и Турција, ќе започнат преговори за нови поглавја како, ќе се актуализира прашањето за Договорот за царинска унија меѓу Турција и ЕУ.Слични вести