Од 4 до 7 јануари е реализирна операција против терористите во областа на планината Габар

Од 4 до 7 јануари е реализирана операција против терористите во областа на планината Габар во која учествуваа 1.567 војници поддржани и од 5 хеликоптери Скорски, 1 хеликоптер за општа намена Кугер и 2 офанзивни хеликоптери Атак

646692
Од 4 до 7 јануари е реализирна операција против терористите во областа на планината Габар

Во рамките на Заедничката операција „Шехид пешадиски војник Бајрам Кардаш“ која што се реализира во областа на планината Габар кај градот Ширнак од 4 до 7 јануари учествуваа 1.567 војници поддржани и од 5 хеликоптери Скорски, 1 хеликоптер за општа намена Кугер и 2 офанзивни хеликоптери Атак.

Според објавеното соопштение од Генералштабот со цел неутрализирање на припадниците на сепаратистичко-терористичката организација ПКК во областа на планината Габар и уништување на стационирањето на организацијата за време на зимските месеци од 4 до 7 јануари е реализирана Заедничката операција „Шехид пешадиски војник Бајрам Кардаш“.

Во операцијата во чии рамки беа реализирани пребарувања на теренот со површина од приближно 110 квадратни километри во пештери, скривници и населени места беа запленети во различни количини оружје, муниција и материјали за обезбедување на животните потреби на припадниците на сепаратистичко-терористичката организација ПКК во областа.  

Во операцијата учествуваа 6 командоски баталјони засилени и со безбедносни чувари, два жандармериски баталјони за специјални операции и 7 моторизирани пешадиски единици.

На областа која што располага со тешки теренски услови и е од критично значење за сепаратистичко-терористичката организација ПКК со цел спречување на бегството на терористите и воспоставување влијание на ненадеен упад со десантна офанзивна операција беа спуштени командоски единици.

Во операцијата реалзиирана со 1.567 војници поддржани и од 5 хеликоптери Скорски, 1 хеликоптер за општа намена Кугер и 2 офанзивни хеликоптери Атак со разузнавачка цел беа искористени и беспилотни летала.  

Во рамките на операцијата беа запленети противавионски митралез ДШК, митралез Бикси, 2 пешадиски пушки калашникови, сончев панел и голем број фрижидери, генератори и други видови материјали за обезбедување на животните потреби на терористите.  

Во реализираната операција во руралното подрачје Ќупели кое што е познато по името планина Габар кај градот Ширнак животот го загубија двајца војници, а 5 мина војнции беа ранети.

Во операцијата беше убиен еден терорист.Слични вести