Турција интервенираше, смртните случаи на Егејското море се намалија на рекордно ниво

Смртните случаи на Егејското море се намалија на рекордно ниво од 94 насто

629986
Турција интервенираше, смртните случаи на Егејското море се намалија на рекордно ниво

Турција интервенираше, смртните случаи на Егејското море се намалија на рекордно ниво

Со стапувањето на сила на договорот за реадмисија меѓу Турција и ЕУ во март, смртните случаи на Егејското море се намалија на рекордно ниво од 94 насто.

Според податоците на Агенцијата за заштита на границите „ФРОНТЕКС“, лани кога беше забележан најголем бран на бегалци кои пребегнуваа во Европа, месечно во Егејското море умираа по 67 лица.

Годинава, по стапувањето на договорот за реамисија во март, оваа бројка се намали на 7 лица месечно.

Лани преку источните предели на Медитеранот по илегални патишта во ЕУ заминаа над 85 илјади бегалци.

Повеќето од Турција, дневно за Грција или Кипарско грчкиот дел пребегнуваа околу 2500 бегалци.

По стапувањето на сила на договорот за реадмисија, дневната бројка на лицата кои пребегнуваа се намали на 100.

Од друга страна пак, поволната слика за Егејското море важи и за централниот Медитеран.

Годинава беше најсмртоносната година за централниот Медитеран.

Во смртните случаи на бегалците кои по илегален пат заминуваа за Европа се зголеми за 32 насто.Слични вести