Пораки од државниот врв по повод 24 ноември Денот на учителите во Турција

Претседателот на Републиката Реџеп Тајјип Ердоган во својата пораката нагласи дека целите на Турција за 2023 година ќе можат да се реализираат со генерации кои ќе располагаат со совест, искуства и знаења и со национални и духовни вредности

616631
Пораки од државниот врв по повод 24 ноември Денот на учителите во Турција

Денеска е 24 ноември Ден на учителите во Турција...

Пораки по повод Денот на учителите пристигнаа и од државниот врв.

Претседателот на Републиката Реџеп Тајјип Ердоган во својата пораката нагласи дека целите на Турција за 2023 година ќе можат да се реализираат со генерации кои ќе располагаат со совест, искуства и знаења и со национални и духовни вредности.

Велејќи дека ќе биде преразгледана програмата за образование, Ердоган рече: „Нашите деца долги години беа подложени на политички и идеолошки униформно образование.“

Премиерот Бинали Јилдирим во својата порака ја нагласи улогата на учителите во развојот на земјата и рече: „По повод 24 ноември Денот на учителите ја изразувам мојата благодарност до сите учители.

Министерот за образование Исмет Јилмаз во својата порака напиша: „Учителите се водичи кои образуваат и воспитуваат човек и истовременосе неимари на цивилизацијата и културата.“Слични вести