Продолжен притворот на 8-те војници пучисти кои пребегаа во Грција

Јавното обвинителство на Грција го продолжи рокот на притвор на 8-те војници пучисти кои обидот за преврат на Фетулахистичката терористичка организација ФЕТО на 15 јули избегаа во Грција

603369
Продолжен притворот на 8-те војници пучисти кои пребегаа во Грција

Продолжен притворот на 8-те војници пучисти кои по обидот за преврат на Фетулахистичката терористичка организација ФЕТО на 15 јули избегаа во Грција и за кои во рамките на судскиот процес ќе се очекува да и бидат предадени на Турција.

Според веста на новинската агенција Атина-Македонија вчера 8-те војници пучисти беа изнесени пред грчкиот јавен обвинител и со тоа беше фрлен првиот чекор во судскиот процес за нивно предавање на Турција.

Од друга страна од страна на грчкото јавно обвинителство беа побарани дополнителни информации од Турција во врска со војниците пучисти кои ќе продолжат да се држат во притвор до нивното изнесување пред суд.

8 војници пучисти кои по обидот за преврат на терористичката организација ФЕТО со воен хеликоптер од типот Сикорски пребегаа во Грција каде што слетаа на аеродромот Александрополис (турски Дедеагач) потоа се обратија за азил, но притоа барањата на 7 мина од нив беа одбиени од страна на грчките власти. 

 Слични вести