„Одговорот на САД во врска со привременото апсење на Ѓулен ќе пристигне за 1 или 2 дена“

Министерот за правда Бекир Боздаг истакна дека САД својата одлука во врска со привременото апсење на челникот на терористичката организација ФЕТО ќе ја соопштат за 1 или 2 дена

578897
„Одговорот на САД во врска со привременото апсење на Ѓулен ќе пристигне за 1 или 2 дена“

Министерот за правда Бекир Боздаг беше гостин во програмата на живо на еден приватен телевизиски канал каде што направи проценка на истрагите во врска со Фетулахистичката терористичка организација/Паралелната државна структура ФЕТО/ПДЈ.

Боздаг истакна дека САД својата одлука во врска со привременото апсење на челникот на терористичката организација ФЕТО Фетулах Ѓулен ќе ја соопштат за 1 или 2 дена. 

Министерот за правда Бекир Боздаг истакна дека во рамките на истрагите во врска со обидот за преврат на Фетулахистичката терористичка организација/Паралелната државна структура ФЕТО/ПДЈ на 17 јули досега се уапсени 32 илјади лица, а во врска со 70 илјади лица отстранети од своите должности.

Боздаг рече: „Процесот продолжува. Онака како што ќе може да има нови апсења, може да има и лица кои ќе бидат пуштени на слобода со судска контрола или кои ќе бидат ослободени. Не е точно познато како ќе се врши судењето.“

Министерот за правда Бекир Боздаг истакна дека во рамките на своите неодамнешни разговори во САД американскиот потпретседател Џо Бајден рекол дека почнале да пристигнуваат конкретни докази во врска со екстрадицијата на челникот на терористичката организација ФЕТО Фетулах Ѓулен.

Во врска со барањето на Турција за привремено апсење на челникот на ФЕТО Фетулах Ѓулен, Бекир Боздаг рече: „Во врска со нашето барање за привремено апсење на Ѓулен својата одлука ќе ја соопштат за 1 или 2 дена.“ 

Боздаг воедно додаде дека во текот на оваа недела ќе се водат активности за одржување на нова средба со американскиот секретаријат за правда.Слични вести