„Треба да се изградат вооружени сили кои нема да располагаат со хистерија за мешање во политиката“

Потпретседателот на владата Нуман Куртулмуш истакна дека Турските вооружени сили (ТВС) треба да бидат наново структуирани и дека треба да се изградат вооружени сили кои нема да располагаат со хистерија за мешање во политиката

551718
„Треба да се изградат вооружени сили кои нема да располагаат со хистерија за мешање во политиката“

Потпретседателот на владата Нуман Куртулмуш привлече внимание кон потребата од армија која нема да се меша во политиката.

Куртулмуш во програмата на еден приватен телевизиски канал истакна дека Турските вооружени сили (ТВС) треба да бидат наново структуирани и рече: „Единствената задача на Турските вооружени сили (ТВС) е одбрана на земјата.Треба да се изградат вооружени сили кои нема да располагаат со хистерија за мешање во политиката.“

Потпретседателот на владата Нуман Куртулмуш воедно додаде дека обидот за воен удар на 15 јули претставуваше сценарио подготвено за иницирање граѓанска војна и за подготвување на Турција за странска окупација.Слични вести