Турција на годинашните комеморации во Сребреница ја претставува Мевлут Чавушоглу

На годинашните комеморации во Сребреница Турција ја претставува министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу

526785
Турција на годинашните комеморации во Сребреница ја претставува Мевлут Чавушоглу

Денеска во Момеријалниот центар Поточари се одржуваат комеморации по повод 21-вата годишнина од масакрот во Сребреница.

На комеморациите Турција ја претставува министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу.

Од реализираниот масакр во Сребреница во центарот на Европа пред очите на западниот свет поминаа точно 21 година.

Се уште се свежи болките од извршениот масакр во 1995 година.

На комеморациите во чест на над 8-те илјади ѕверски убиени Бошњаци како секоја година и оваа година учествуваат десетици илјади лица.

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу кој замина за Сараево овде на гробиштата Ковачи најпрвин го посети гробот на првиот претседател на Босна и Херцеговина легендарниот босански лидер Алија Изетбеговиќ.

Потоа Чавушоглу ја прошета изложбата на Културниот центар Јунус Емре посветена на извршениот геноцид.

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу денеска во Меморијалниот центар Поточари ќе одржи говор во рамките на комеморациите по повод 21-вата годишнина од масакрот во Сребреница, а потоа ќе се состане и со мајките на жртвите.Слични вести