Доналд Туск: Турција е доверлив партнер

Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск истакна дека Турција е доверлив партнер и најдоверлива земја во регионот во кој се наоѓа

509804
Доналд Туск: Турција е доверлив партнер

Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск во интервју за германскиот весник „Билд“ истакна дека Турција која граничи со небезбедни земји како што се Сирија, Ирак и Иран и која згрижува повеќе од 2 милиони бегалци е најсигурна земја во регионот во кој се наоѓа.

Туск рече дека Турција е доверлив партнер.

Нагласувајќи дека поради овие причини ЕУ треба да биде во солидарност со Турција, Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск напомена дека преговорите во врска со визната либерализација која што ќе се применува кон Турција ќе продолжат до октомври.Слични вести