„Турција е значаен сојузник и треба уште повеќе да се интензивира на неја“

Поранешниот американски командант на силите на НАТО во Европа генерал Филип Бридлов рече дека Турција е значаен сојузник и дека затоа треба уште повеќе да се интензивира на неја

507311
„Турција е значаен сојузник и треба уште повеќе да се интензивира на неја“

Поранешниот американски командант на силите на НАТО во Европа генерал Филип Бридлов во говорот што го одржа на панелот под наслов „Индината на проширувањето на НАТО и новите граници на бебзедноста на Европа“ на тинк-тенк организацијата Атлантик Консил со седиште во Вашингтон привлече внимание дека Турција располага со значајна геополитичка местоположба.

Бридлов рече дека Турција е значаен сојузник и дека затоа треба уште повеќе да се интензивира на неја.

Нагласувајќи дека Турција е приклештена во една тешка географија, генерал Филип Бридлов рече: „Во Сирија се води граѓанска војна, а во регионот на Црното Море состојбата постепено станува се повознемирувачка.“

Бридлов напомена дека во бегалската криза предизвикана од граѓанската војна во Сирија околните земји на чело со Турција се обидуваат да направат се што е во нивна можност.Слични вести