65-та Влада на Турција ја доби довербата на собранието

На гласањето за доверба на новата валда учествуваа 453 пратеници

499891
65-та Влада на Турција ја доби довербата на собранието

65-та Влада на премиерот Бинали Јилдирим, претседател на валдејачката Партија за правда и развој (АКП), на седницата на генералното заседание на Големото национално собрание ја доби довербата.

На гласањето за доверба на новата валда учествуваа 453 пратеници.

Довербата за новата влада на гласањето на генералното заседание на Големото национално собрание на Турција беше изгласана од страна на 315 пратеници, додека 1238 гласаа против.

Во говорот што го одржа по гласањето, премиерот Јилдирим посака новата 65-та влада да биде аирлија за земјата и рече дека се Влада на сите, на 79 милиони граѓани. Ќе дадеме се од себе и нивото на демократијата ќе го искачиме на повисо степен, ќе дадеме придонес за стекнување на граѓаните со поголеми права и слободи, ќе го зајакнеме единството и братсвото и ќе работиме деноноќно.

По добивањето на довербата, премиерот Бинали Јилдирим заедно со членовите на владата го посетија мавзолејот на Ататурк.

Во спомен книгата на мавзолејот премиерот Јилдирим напиша:

Во својство на Влада која со волјата на народот ја добивме доверабата за управувње со Турција, ќе продолжиме да ја возвишуваме републиката, да ја развиваме земјата и угледот на народот. Заедничка цел е земјата да се стекне со најпрестижно место и најсилна земја во светот, рече премиерот Јилдирим.Слични вести