Порака со честитка од претседателот Ердоган по повод Светскиот ден на театарот

Претседателот Ердоган во својата порака со честитка напиша: Им го честитам Светскиот ден на театарот на нашите ценети театарски уметници и работници

459214
Порака со честитка од претседателот Ердоган по повод Светскиот ден на театарот

Претседателот на Републиката Реџеп Тајјип Ердоган објави порака со честитка по повод Светскиот ден на театарот во која истакна дека театарот претставува ефикасно средство во образованието на луѓето и го нагласи следното: „Ќе продолжиме да ги поддржуваме и нашите театари, исто како и сите уметнички гранки кои обезбедуваат крајно позитивен придонес во културниот развој и образованието на нашиот народ.“

Претседателот Ердоган во својата порака со честитка напиша: „Им го честитам Светскиот ден на театарот на нашите ценети театарски уметници и работници.“

Истакнувајќи дека театарот како една од древните уметничка гранки претставува силно средство на изразување кое му се обраќа на совеста и срцето на човештвото, Ердоган привлече внимание и кон тоа дека театарот стотици години одигрува значајна улога особено во културниот развој на општествата.

Претседателот на Републиката Реџеп Тајјип Ердоган укажа на тоа дека турксиот театар кој е традиционализиран со видовите како што се Меддах, куклениот тетар и театарот на сенки.Слични вести