ЕСЧП го одби барањето за преземање мерки

Претходно Уставниот суд на Турција ја одби жалбата за преземње мерки под изговор дека претходно треба да воспостават контакти со јавните органи

429490
ЕСЧП го одби барањето за преземање мерки

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) го одби барањето за преземање мерки против прекршувањето на човековите права на 26 лица поради полицискиот час во Џизре кај Ширнак.

26 лица кои живеат во подрачјето, најпрвин поднесоа поединечни жалби до Уставниот суд на Турција под изговор дека им биле прекршени правата, поради што бараа да се преземат мерки за спречување на прекршоците.

Уставниот суд ја одби жалбата под изговор дека претходно треба да воспостават контакти со јавните органи.

Врз база на одбивањето на жалбата од страна на Уставниот суд, истите лица поднесоа жалба до Европскиот суд за човекови права.Слични вести