Соопштен составот на новата влада

Соопштени имињата на членовите на новата влада на премиерот Ахмет Давутоглу

368256
Соопштен составот на новата влада

Претседателот на Републиката Реџеп Тајјип Ердоган го одобри составот на новата влада на чело со премиерот Ахмет Давутоглу.

Давутоглу се очекува да одржи конференција за претставниците на печатот на која ќе ги соопшти имињата на членовите на новата 64-та влада на Република Турција.

Составот на новиот кабинет на премиерот Давутоглу изгледа вака:

Мехмет Шимшек - Потпретседател на Владата

Лутфи Елван - Потпретседател на Владата

Јалчин Акдоган - Потпретседател на Владата

Тугрул Турќеш - Потпретседател на Владата

Нуман Куртулмуш - Потпретседател на Владата

Бекир Боздаг - Министер за правда

Сема Рамазаноглу - Министер за семејство и социјални политики

Волкан Бозкир - Министер за ЕУ

Фикри Ишик - Министер за наука, индустрија и технологија

Сулејман Сојлу - Министер за труд и социјална безбедност

Фатма Ѓулдемет Сари - Министер за животна средина и урбанизација

Мевлут Чавушоглу - Министер за надворешни работи

Мустафа Елиташ - Министер за економија

Берат Албајрак - Министер за енергија и природни ресурси

Акиф Чагатај Килич - Министер за младина и спорт

Фарук Челик - Министер за храна, земјоделство и сточарство

Булент Туфенкчи - Министер за царини и трговија

Ефкан Ала - Министер за внатрешни работи

Џевдет Јилмаз - Министер за развој

Махир Унал - Министер за култура и туризам

Наџи Агбал - Министер за финансии

Наби Авџи - Министер за национално образование

Исмет Јилмаз - Министер за национална одбрана

Вејсел Ероглу - Министер за шумарство и водостопанство

Мехмет Муеззиноглу - Министер за здравство

Бинали Јилдирим - Министер за транспорт, поморство и комуникацијаТагови:

Слични вести