Телефонски разговор Ердоган-Путин

Разговорот бил посветен на вчерашната средба меѓу претседателот Путин и претседателот на Сирија Бешар Асад

356949
 Телефонски разговор Ердоган-Путин

Претседателот Ердоган го известил претседателот Путин за загриженоста околу евентуалниот нов бран на бегалци од северот на Сирија, претежно од околината на градот Халепо кој е без престанок бомбардиран.

Ердоган го информирал Путин за поврзаноста на терористичките групи во Cирија со терористичката организација ПКК во Турција и ја нагласил решителноста на Турција во борбата со нив вклучително и со ДЕАШ.

Ердоган и Путин исто така се договориле прашањата детално да ги разгледаат за време на најавениот самит на Г-20 закажан во ноември во Aнталија.

Инаку од почетокот на војната во неговата земја во 2011 година Бешар Асад за прв пат отпатува во странство.

 


Тагови:

Слични вести