Помош на бегалците кои чекаат на автобуската станица од страна н

Бегалците од Сирија, Палестина и Ирак ноќта ја поминаа во дворот на џамијата на автобуската станица

350429
Помош на бегалците кои чекаат на автобуската станица од страна н

Помош на бегалците кои чекаат на автобуската станица од страна на Турската црвена полумесечина.

На бегалците кои по копнен пат сакаат да преминат во Европа, на Големата автобуска станица во Истанбул не им се продаваат билети за Едирне.

3 700 бегалци, меѓу кои голем број жени и деца чекаат во дворот на џамијата на автобуската станица.

Бегалците од Сирија, Палестина и Ирак ноќта ја поминаа во шаторите кои ги формираа и ќебињата кои ги простраа во дворот на џамијата.

Раководството на Градската заедница на Истанбул дење на бегалците им подели храна, додека Турската црвена полумесечина ноќта им подели вода и храна.
Помошта на бегалците ќе продолжи со две екипи кои ќе дежураат на автобуската станица.

Безбедносните сили презедоа широки безбедносни мерки околу дворот на џамијата каде што чекаат бегалците кои најпрвин сакаат да заминат за Едирне, од тука пак преку Грција за Германија.


Тагови:

Слични вести