Турција ќе го брани НАТО против морските мини

Во рамките на групата се ангажирани фрегатата ТЏГ Барбарос и бродот миноловец ТЏГ Енез

330122
Турција ќе го брани НАТО против морските мини

Турција на период од една година ја презеде командата со Постојаната група за превенција од морските мини на НАТО.

По повод приемот на оваа значајна задача од Италија, во месноста Ердек кај Баликесир беше одржана свечено примопредавање.

Втората група чија команда ја презеде Турција ја сочинува основата на 4-те елементи на НАТО кои се задолжени за безбедноста и одбраната во Црното море, Егејот, Медитеранот и Северното море.

Во рамките на групата се ангажирани фрегатата ТЏГ Барбарос и бродот миноловец ТЏГ Енез.

Фрегатата Барбарос ќе има улога на команден брод и во рамките на групата, придонес ќе дадат и останатите земји членки на НАТО.


Тагови:

Слични вести