Мирот и стабилноста на Балканот од големо значење за целиот реги

Тирана беше домаќин на собир на Парламентарна асамблеја на Процесот за соработка на земјите од Југоисточна Европа

286755
Мирот и стабилноста на Балканот од големо значење за целиот реги

Во Тирана Албанија се одржа второто заседание на Парламентарна асамблеја на Процесот за соработка на земјите од Југоисточна Европа.

Турција ја овој собир ја претстави претседателот на парламентот Џемил Чичек.

Во излагањето на состанокот на пленарната седница Чичек истакна дека мирот и стабилноста на Балканот се од исклучително големо значење за сите земји во регионот па и пошироко така да појавува потреба од унапредување и зајакнување на соработката меѓу сите земји од овој регион.

На собирот се дискутираше за формирање на постојан секретаријат на Парламентарната асамблеја на Процесот за соработка на земјите од Југоисточна Европа.

Истанбул и Софија беа кандидати за постојани секретаријати за што не се донесе конечна одлука.


Тагови:

Слични вести