Денес е 19 мај голем празник на турскиот народ

Денес е 19 мај ден кога турскиот народ се крена против окупаторите и ја започна народно ослободителната војна во 1919 година

280285
Денес е 19 мај голем празник на турскиот народ

Големиот лидер Мустафа Кемал Ататурк на 19 мај 1919 година отплови од Истанбул и пристигна во гадот Самсун на Црното море од каде ја започна народно ослободителната војна против окупаторите на тогашните сојузнички држави.

На тој начин повторно беше напишана историјата на турскиот народ.

Секоја година 19 мај се слави како празник на сеќавање на Ататурк и на младоста и спортот.

Годинава како и секоја година досега празникот 19 мај се слави со низа свечености и церемонии низ целата земја како и во Турската Република Северен Кипар и во дипломатско конзуларните претставништва на Турција ширум светот.Тагови:

Слични вести