Турција меѓу земјите со највисок процент на гласањ

На чело на списокот се наоѓа Белгија со излезност од 87,2 насто а на третото после Турција, Шведска со излезност од 82,6 насто

266213
Турција меѓу земјите со највисок процент на гласањ

Според резултатите на американската анкетна компанија Пју со седиште во Вашингтон Турција според процентот на излезноста на гласачите на општите избори во 2011 година со 84,4 насто се најде на второто место меѓу членките на ОЕЦД.

На чело на списокот се наоѓа Белгија со излезност од 87,2 насто а на третото после Турција, Шведска со излезност од 82,6 насто.

На последното место на списокот се наоѓа Швајцарија.

САД на истиот список се наоѓаат на 31 место со излезност од 53,6 насто на гласачите на претседателските избори во 2012 година.

 


Тагови:

Слични вести