Турција остро ја осуди одлуката на Бугарскиот парламент

Одлука на бугарскиот парламент во врска со случувањата во 1915 година

250479
Турција остро ја осуди одлуката на Бугарскиот парламент

Турција остро ја осуди одлуката на Бугарскиот парламент што ја усвои во врска со случувањата во 1915 година.

Во соопштението што беше објавено од страна на МНР, беше истакнато дека како резултат на иницијативата на екстремните бугарски националисти, непријателски настроена партија против странците, расистичка и партија против евроатланските интеграции АТАКА, за жал бугарското собрание усвои одлука во врска со случувањата во 1915 година кои немаат пријателски став кон Турција. Турција ја одбива овваа неправедна клевета, беше подвлечено во соопштението на МНР.

Во соопштението меѓудругото беше истакнато дека бугарското собрание за жал е изложено на заробеништво и неповолното влијание на екстремните фракции и усвоената одлука ќе остави негативна трага врз турско – бугарските односи.


Тагови:

Слични вести