НАТО ќе интервенира во случај Турција да биде нападната

изјави министерот за национална одбрана Исмет Јилмаз кој вчера престојуваше во посета на градот Сивас

150159
НАТО ќе интервенира во случај Турција да биде нападната

Министерот Јилмаз рече дека во случај Турција да биде нападната НАТО ќе интервенира согласно членот 5 од Договорот од Вашингтон.

Турција додаде министерот Јилмаз уште од почетокот на граѓанската војна во Сирија му сугерираше на НАТО да се подготват плановите за сите можни сценарија. НАТО земајќи ги во предвид сите можни алтернативи подготви план, така што според членот 5 од НАТО Конвенцијата во случај Турција да биде нападната веднаш на сила ќе стапи одредбата на овој член. Тоа вчера на најочигледен начин го изјави и генералниот секретар на НАТО Столтенберг, додаде министерот Јилмаз.

 


Тагови:

Слични вести