ЕУ воената помош за Украина со дополнителни 500 милиони евра ќе ја зголеми на 2 милијарди евра

Високиот претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика Жозеп Борел рече: „Европската унија (ЕУ) ќе обезбеди уште 500 милиони помош за поддршка на украинската армија. Вкупниот износ на помошта ќе се зголеми на 2 милијарди долари.“

1826584
ЕУ воената помош за Украина со дополнителни 500 милиони евра ќе ја зголеми на 2 милијарди евра

Европската унија (ЕУ) вкупниот износ на воената помош за Украина на која Русија на 24 февруари и објави војна со одделување на дополнителни 500 милиони долари ќе го зголеми на 2 милијарди евра.

Високиот претставник на Европската унија (ЕУ) за надворешни работи и безбедносна политика Жозеп Борел пред состанокот на министрите за надворешни работи на Г-7 во Германија (земјите со најразвиена економија) информира дека ќе биде зголемена поддршката за Украина.

Борел рече: „Европската унија (ЕУ) ќе обезбеди уште 500 милиони помош за поддршка на украинската армија. Вкупниот износ на помошта ќе се зголеми на 2 милијарди долари.“

Велејќи дека поддршката од 500 милиони евра што ќе ѝ се додели на Украина ќе биде искористена за тешко вооружување, Борел рече дека на Украина ѝ се обезбедени воени материјали како што се оклопни возила, тенкови, топови и артилерија и муниција.

Високиот претставник на Европската унија (ЕУ) за надворешни работи и безбедносна политика Жозеп Борел истакна дека исто така ќе извршат поголем притисок врз Русија со економски санкции и додаде дека на состанокот на Г-7 ќе се разговара за прашања како што се поголема изолација на администрацијата на Москва на меѓународната сцена и за цените на енергијата и храната и дезинформациите.Слични вести