Германскиот канцелар Шолц изрази поддршка на процесот на пристапување на Србија во ЕУ

Германскиот канцелар Олаф Шолц истакна дека ќе го поддржат позитивниот развој на економската соработка меѓу Германија и Србија и напомена дека неговата земја го поддржува процесот на пристапување на Србија во ЕУ

1822199
Германскиот канцелар Шолц изрази поддршка на процесот на пристапување на Србија во ЕУ
Aleksandar.jpg

Германскиот канцелар Олаф Шолц и српскиот претседател Александар Вучиќ по одржаната средба во Берлин одржаа заедничка прес-конференција.

Шолц овде истакна дека ќе го поддржат позитивниот развој на економската соработка меѓу Германија и Србија.

Нагласувајќи дека германската влада е на страната на ЕУ ​​перспективата на 6 земји од Западен Балкан и дека полноправното членство на овие земји во ЕУ ќе биде во интерес и на регионот и на ЕУ, Шолц рече: „Германија интензивно го поддржува процесот на пристапување на Србија во ЕУ.“

Олаф Шолц наведе дека навистина треба да се успеа во оваа перспектива на пристапување и дека тој лично ќе вложи напори за остварување на тоа.

Германскиот канцелар појасни дека реакцијата против војната што ја води Русија против Украина беше една од значајните теми за коишто се разговараше на средбата.

Тој рече: „ЕУ и земјите кандидати треба да делуваат заедно во оваа тешка ситуација и да ги заштитат своите заеднички вредности.“

Шолц истакна дека треба да се даде порака во иста насока дека оваа војна иницирана од страна на Русија е неприфатлива.

Велејќи дека во фокусот на средбата, беше и нормализацијата на дијалогот што се води со Косово, Шолц појасни дека ќе се водат разговари за ова прашање.

Германскиот канцелар Олаф Шолц ја изнесе следната проценка: „Сите прашања мора да се решат со дијалог. Мора да се исполнат сите ветувања.“

Српскиот претседател Александар Вучиќ, исто така, истакна дека ќе располагаат со сила да напредуваат во дијалогот со Косово и додаде дека тоа секако нема да биде лесно.

Велејќи „Од наш аспект, ние ќе направиме сѐ што е во наша можност за да постигнеме компромис“, Вучиќ појасни дека меѓутоа постигнувањето на договор не е поврзано само со нив.

Тој наведе дека Србија својот став во врска со војната во Украина го изнесе на два пати во Обединетите нации (ОН) и во Советот за безбедност на ОН.

Српскиот претседател Александар Вучиќ рече дека Србија е на пат кон Европа и додаде дека иако „барањето за членство во ЕУ“ не е популарен резултат на анкетите, тие ќе го следат тој пат.

 Слични вести