Недобивањето согласност од ТРСК значи кршење на сопствените принципи и правила на организацијата

Игнорирањето на водечкиот принцип за барање согласност од сите страни, што е главната основа на мировните операции, од самите ОН, ги дискредитира ОН

1769682
Недобивањето согласност од ТРСК значи кршење на сопствените принципи и правила на организацијата

Турската Република Северен Кипар (ТРСК) соопшти дека недобивањето согласност од ТРСК за продолжување на мандатот на Мировните сили на Обединетите нации (МСОН) на Кипар, значи кршење на сопствените принципи и правила на организацијата.

Во писменото соопштение објавено од Министерството за надворешни работи на ТРСК, беше наведено дека Резолуцијата бр. 2618 (2022) на Советот за безбедност на ОН за продолжување на мандатот на Мировните сили на Обединетите нации (МСОН) со седиште во Кипар (ОН) за рок од шест месеци, односно до 31 јули 2022 година, беше усвоена на 27 јануари 2022 година. Во соопштението, „Неуспехот да се добие согласност од ТРСК за продолжување на мандатот на мировните сили на Обединетите нации значи кршење на сопствените принципи и правила на ОН. Игнорирањето на водечкиот принцип за барање согласност од сите страни, што е главната основа на мировните операции, од самите ОН, ги дискредитира ОН. Длабоко ги потресува ОН и го доведува во прашање неговото постоење во нашата земја. МСОН, своите активности на територијата на ТРСК сè уште можат да ги продолжат со нашата добра волја“.

Нагласувајќи дека постои потреба да се постигне правен аранжман меѓу ТРСК и ОН за присуство на МСОН во ТРСК и продолжување на нејзините операции, во соопштението беше забележано дека ТРСК немаше друг избор освен да ги преземе неопходните чекори, бидејќи сите повици за ова прашање останаа неодговорени.

Во продолжение на соопштението беше наведено: „Неприфатлив е обидот за наметнување на веќе испробаниот и исцрпен модел „би-зонална, би-заедничка федерација“ на Советот за безбедност на Обединетите нации, во својата резолуција. Овој пристап има за цел да го затвори Кипарско турскиот народ во отворен процес и да ги принуди да живеат во изолација.Тоа значи поддршка на политиките на страната на кипарските Грци. Прејудицирајќи го моделот на решение на Советот за безбедност, спречува постигнување прифатлив договор кој слободно ќе може да се преговара со разгледување на новите идеи наведени од генералниот секретар на ОН. Овој став, исто така, служи за отворање на јазот меѓу двете страни наместо да ги приближи. Тоа нема никаква цел.Слични вести