Предупредување од Жозеп Борел до Милорад Додик поради неговата сепаратистичка реторика

Високиот претставник на ЕУ Жозеп Борел го подвлече знаењето на добрососедските односи на Балканот и истакна дека оние кои го поткопуваат единството на сопствената земја на Балканот претставуваат закана за регионалната стабилност

1768238
Предупредување од Жозеп Борел до Милорад Додик поради неговата сепаратистичка реторика

Високиот претставник на Европската унија (ЕУ) за надворешни работи и безбедносна политика Жозеп Борел, по состанокот на Советот за стабилизација и асоцијација ЕУ-Србија, одржа заедничка прес-конференција со српската премиерка Ана Брнабиќ.

Овде, Борел го подвлече знаењето на добрососедските односи на Балканот и истакна дека оние кои го поткопуваат единството на сопствената земја на Балканот претставуваат закана за регионалната стабилност.

Тој рече: „Нема место во Европа за негирање на геноцидот, величање на воените злосторства или воените злосторници, или пак за оние кои ги толерираат и поддржуваат нив.“

Жозеп Борел нагласи дека и оние кои го поткопуваат територијалниот интегритет и единството на сопствената земја претставуваат закана за регионалната стабилност и помирувањето (компромисот) и дека таквите реторики не се истоветуваат со европските вредности.

Европската унија (ЕУ) реагира на сепаратистичката реторика што ја употребува во последно време српскиот член на Претседателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик.

Во тие рамки, осврнувајќи се на дијалогот меѓу Белград и Приштина, Борел ги поздрави изјавите на Србија дека е подготвена да ги продолжи разговорите, а воедно упатувајќи повик до Србија и Косово побара од двете страни да седнат на маса со добра волја, за нормализација.

Велејќи дека владеењето на правото, фундаменталните права и нормализацијата со Косово ќе бидат одлучувачки на основа на преговорите за членство на Србија, Борел рече дека реформите на Србија во процесот за членство во ЕУ се повеќе неопходни за народот на Србија отколку да ја задоволат и да и угодат на ЕУ.

Српската премиерка Ана Брнабиќ, исто така, истакна дека тие продолжуваат да работат особено во сферите на економијата, владеењето на правото, јавната администрација, независноста на судството и Зелениот договор, а воедно подвлече дека се одлучни во реформите.

 Слични вести