Бенедикт Шеснаесетти призна дека неговата изјава за случајот за сексуална злоупотреба е погрешна

Се тврди дека папата Бенедикт Шеснаесетти, додека служел како надбискуп во 1980-те години, присуствувал на состанок за свештеник обвинет за повеќекратни сексуални злоставувања на деца и не презел ништо и покрај тоа што бил информиран

1767812
Бенедикт Шеснаесетти призна дека неговата изјава за случајот за сексуална злоупотреба е погрешна

Поранешниот духовен водач на католичкиот свет и почесен папа Бенедикт Шеснаесетти се извини, признавајќи дека неговата изјава за случајот за сексуална злоупотреба на деца во Германската католичка црква била погрешна.

Бенедикт 16-ти, чие вистинско име е Џозеф Рацингер, кој служеше како надбискуп на Минхен помеѓу 1977 и 1982 година, даде изјава за Католичката новинска агенција (КНА).

Во изјавата преку неговиот приватен секретар, Георг Гансвејн, по извештајот објавен на 20 јануари, Бенедиктус 16-ти призна дека неговите изјави биле објективно погрешни и „простете ја оваа грешка“.

Во изјавата беше наведено дека изјавата на Бенедиктус 16-ти немала лоша намера, била предизвикаоа од грешка при подготвувањето на изјавата, а било забележано дека му е многу жал поради тоа и се извинува.

Се тврди дека папата Бенедикт Шеснаесетти, додека служел како надбискуп во 1980-те години, присуствувал на состанок за свештеник обвинет за повеќекратни сексуални злоставувања на деца и не презел ништо и покрај тоа што бил информиран.

Во извештајот што го подготвија експертите на една адвокатска канцеларија во Минхен, беше наведено дека во црквата имало 497 случаи на малтретирање во периодот од 1945 до 2019 година, а на свештениците и ѓаконите им било дозволено да работат во црквата и покрај наводите за вознемирување.

Според извештајот, 247 од жртвите се момчиња, а 182 се девојчиња, додека идентитетот на 68 деца не е познат. 60% од момчињата погодени од инцидентот се на возраст од 8-14 години.

Експертите велат дека има 235 сторители поврзани со обвиненијата, вклучувајќи 173 свештеници и 9 ѓакони.Слични вести