Претседателот на Ерменија Армен Саркисјан се повлекува од функцијата

Наведувајќи дека како претседател нема уставна моќ да решава домашни и странски проблеми, Саркисјан истакна дека некои политички групи исто така го таргетираат него и неговото семејство

1767261
Претседателот на Ерменија Армен Саркисјан се повлекува од функцијата

Претседателот на Ерменија Армен Саркисјан истакна дека се повлекува од функцијата.

Армен Саркисјан во писмена изјава наведе дека во неговата земја има различни политички проблеми и дека ги нема потребните алатки за да се справи со нив.

Наведувајќи дека како претседател нема уставна моќ да решава домашни и странски проблеми, Саркисјан истакна дека некои политички групи исто така го таргетираат него и неговото семејство.

Подвлекувајќи дека и неговото здравје е негативно засегнато поради гореспоменатите причини, Саркисјан рече: „Долго размислував и по четири години решив да се повлечам од претседателската функција. Оваа одлука не е донесена емотивно, туку во рамките на одредена логика“.

Мандатот на Саркисјан, кој беше избран за претседател во 2018 година, завршуваше во 2025 година.Слични вести