На протестите во Казахстан загинаа 225 лица меѓу кои и 19 припадници на безбедносните сили

Главниот јавен обвинител на Казахстан Серик Шалабаев соопшти дека за време на протестите и актите на насилство во земјата загинаа 225 лица од кои 19 се припадници на силите за воспоставување на јавниот ред и мир

1763200
На протестите во Казахстан загинаа 225 лица меѓу кои и 19 припадници на безбедносните сили

Главниот јавен обвинител на Казахстан Серик Шалабаев на одржаниот состанок за печатот информираше во врска со бројот на загинатите за време на насилствата во земјата до кои дојде за време на неколкудневните протести.

Шалабаев соопшти дека за време на протестите и актите на насилство во земјата загинаа 225 лица од кои 19 се припадници на силите за воспоставување на јавниот ред и мир.

Тој рече: „Во мртовечниците се предадени мртвите тела на 225 лица од кои 19 полицајци и војници. Ранети се 4.353 лица од кои 3.393 се припадници на силите за воспоставување на јавниот ред и мирот.“

Портпаролката на Министерството за здравство Асел Артакшинова пак, истакна дека 175 од 225 смртни случаи се регистрирани во здравствените центри.

Протестните демонстрации започнаа во Казахстан на 2 јануари, со образложение дека е зголемен течниот нафтен гас (ТНГ) и влошена социо-економската состојба.

Претседателот Касим Комерт Токаев ја прифати оставката на владата, која ја обвини за протестите.

Како што се проширија протестите, во 3 метрополи и 14 сојузни држави беше прогласена вонредна состојба (ОХАЛ).

Претседателот Токаев во својот говор во Собранието на 11 јануари изјави дека во земјата е воспоставен уставниот поредок.

Протестите во Казахстан започнаа на 2 јануари во западниот дел на земјата поради поскапувањето на цените на течниот нафтен гас (ТНГ) и влошувањето на социо-економска состојба, а потоа се проширија и во другите делови на земјата.

За време на демонстрациите дојде до судири меѓу безбедносните сили и демонстрантите. Особено во градот Алмати на југот на земјата, безбедносните сили интервенираа врз демонстрантите кои запалија полициски возила и влегоа во државните згради.

Претседателот на Казахстан Касим Жомарт-Токаев ја прифати оставката на владата која ја смета за одговорна за протестите.

Откако протестите почнаа да се прошируваат во 3 големи градови и 14 провинции беше прогласена вонредна состојба.

Претседателот Токаев во говорот што го одржа на 11 јануари во Парламентот информира дека е воспоставен уставниот поредок во земјата.

 Слични вести