Во нападите во Јемен во 2021 година загинаа или се ранети 1.171 цивил

Националната истражна комисија во Јемен соопшти дека во реализираните директни или индиректни напади во земјата во 2021 година загинаа или се ранети 1.171 цивил

1760024
Во нападите во Јемен во 2021 година загинаа или се ранети 1.171 цивил

Документирано е дека во реализираните директни или индиректни напади во Јемен во 2021 година загинаа или се ранети 1.171 цивил.

Националната истражна комисија во Јемен објави писмено соопштение во врска со тврдењата за кршење на човековите права во земјата.

Во соопштението се наведува дека има голем раст во реализираните директни и индиректни напади врз цивилите во 2021 година.

Како што се истакнува минатата година во овие видови напади животите ги загубија 403 цивили од кои 30 жени и 48 деца, а се повредени 768 цивили од кои 85 жени и 167 деца.

Во соопштението се укажува дека 296 цивили ги загубија животите при експлозија на мини и експлозивни направи, но не беа дадени информации во врска со одговорните за нападите.Слични вести