Германија: Заедно со Франција имаме посебна одговорност за да ја направиме ЕУ посилна глобална сила

Германската министерка за надворешни работи Аналена Баербок рече: „Двете пријателски земји во срцето на Европа имаат посебна одговорност да го обезбедат единството во ЕУ која располага со капацитет да дејствува заедно и да преземе чекори кон иднината“

1755390
Германија: Заедно со Франција имаме посебна одговорност за да ја направиме ЕУ посилна глобална сила

Германската министерка за надворешни работи Аналена Баербок во дадената изјава за француската новнска агенција „АФП“ истакна дека Берлин и Париз имаат „посебна одговорност“ да ја направат Европската унија (ЕУ) посилна глобална сила.

Таа рече: „Двете пријателски земји во срцето на Европа имаат посебна одговорност да го обезбедат единството во ЕУ која располага со капацитет да дејствува заедно и да преземе чекори кон иднината.“

Велејќи дека Франција, која од утре ќе го преземе мандатот претседавач со Германија во наредните 6 месеци, целосно ја поддржува стратегијата на ЕУ „да стане подоминантна сила“, Баербок рече: „Нашите француски пријатели можат да сметаат на нашата целосна поддршка за време на Претседателството од првиот до последниот ден во справувањето со климатската криза, дигитализирањето и подготвувањето на основата за одржливо економско опоравување за посуверена Европа“.

Германската министерка за надворшени работи Аналена Баербок појасни дека француското привремено претседателствување е значајна можност за двете земји да ги постигнат нивните заеднички цели и го рече следното: „Привременото претседателствување на Франција претставува значајна можност којашто сакаме да ја искористиме заедно за да ја зајакнеме уште повеќе Европа и да ја доведеме во погодна состојба за да фати чекор со утрешните тешкотии. 

Франција ќе го преземе привременото претседателствување со ЕУ на 1 јануари, додека Германија ќе го преземе  привременото претседавање со Г-7 во јуни.

Франција, за време на нејзиното претседатествување се залага за зголемување на инвестициските расходи и доколку е потребно одење на реформи во финансиските политики на ЕУ, со цел да се зајакне развојот и вработувањето.

Франција, исто така, сака дигиталните компании како Гугл (Google), Фејсбук (Facebook) и Епл (Apple) подобро да се регулираат активностите во ЕУ, да се усвојат заеднички политики во цените на минималната плата и да се стави во примена без доцнење „јаглеродниот данок“ подготвен од страна на Европската комисија (ЕК) за борба против глобалното затоплување.

 Слични вести