Предупредување од НАТО до Русија и повик за дијалог

„Секоја натамошна агресија врз Украина ќе има огромни последици и висока цена“, се вели во соопштението.

1748922
Предупредување од НАТО до Русија и повик за дијалог

 

НАТО соопшти дека новата агресија на Русија врз Украина ќе има висока цена и дека е подготвен да работи на мерки за градење доверба, доколку Русија ги намали тензиите.

Телото за одлучување на НАТО, Северноатлантскиот совет, објави соопштение за „ситуацијата во и околу Украина“.

„Ја повикуваме Русија итно да ги деескалира тензиите, да ги следи дипломатските канали и да ги почитува нејзините меѓународни обврски во однос на транспарентноста на нејзините воени активности“, се вели во соопштението на НАТО.

„Сериозно ги разгледуваме импликациите од актуелната ситуација врз безбедноста на алијансата“. Во соопштението беше нагласено дека НАТО одлучно ќе одговори на влошувањето на безбедносната средина.

„Секоја натамошна агресија врз Украина ќе има огромни последици и висока цена“, се вели во соопштението.

Во соопштението со кое се потврдува поддршката на територијалниот интегритет и суверенитет на Украина, од Русија беше побарано да ги повлече своите сили од Украина.

Осврнувајќи се на приговорот на Русија за можното членство на Украина во НАТО, беше нагласено дека секоја земја има право сама да си ја одредува судбината и надворешната политика и дека „односот на НАТО со Украина се однесува само на Украина и 30 земји-сојузници“.

„Подготвени сме за значаен дијалог со Русија.“ Во соопштението на НАТО со пораката беше повторена поканата до Русија да го организира Советот НАТО-Русија.Слични вести