Притворени 11 лица од 100-150 члената група која изврши напад врз џамијата во Лајпциг во Германија

По извршениот напад врз џамијата Ејуп Султан од страна на една екстремно левичарска радикална група составена од 100-150 лица, по протестот што беше одржан синоќа, беше причинета штета во зградата

1747468
Притворени 11 лица од 100-150 члената група која изврши напад врз џамијата во Лајпциг во Германија
almanya eyup sultan cami saldiri.jpg
almanya eyup sultan cami.jpg

Според добиени информации, во врска со нападот со тврди предмети и петарди врз џамијата Ејуп Султан на Турско-исламската унија за верски прашања (ДИТИБ) во градот Лајпциг, Германија се притворени 11 лица.

По извршениот напад врз џамијата Ејуп Султан од страна на една екстремно левичарска радикална група составена од 100-150 лица, по протестот што беше одржан синоќа, беше причинета штета во зградата.

Претседателот на Здружението на џамијата ДИТИБ Ејуп Султан Омер Мумџу истакна дека чувствуваат големо жалење од извршениот напад врз џамијата и дека секоја година се соочуваат со слични инциденти.

Велејќи дека во нападот биле скршени 4 стакла на џамијата и била причинета штета во зградата, Мумџу информира дека побарале помош од полицијата за прекинување на овие напади.

Мумџу истакна дека групата фрлила петарди врз џамијата и полицијата, упатиле вулгарни зборови, додека во врска со нападот биле притворени 11 лица.

 Слични вести