САД одобрија продажба на воени бродови за Грција и модернизација во вредност од 9,4 милијарди долари

Одобрувањето содржи продажба на Грција на 4 воени бродови од класата „Меко“ во вредност од 6,9 милијарди долари и модернизација од 2,5 милијарди долари.

1746035
САД одобрија продажба на воени бродови за Грција и модернизација во вредност од 9,4 милијарди долари

Стејт департментот (Државниот секретаријат) на Соединетите Американски Држави (САД) одобри продажба на 4 воени бродови во вредност од 6,9 милијарди долари на Грција и трансакции за модернизација од 2,5 милијарди долари.

Според објавеното писмено соопштение од страна на американскиот Стејт департмент, известувањето за одобрението за потенцијална продажба на воени бродови на Грција и модернизација на бродовите на оваа земја е доставено до Конгресот на САД.

Одобрувањето содржи продажба на Грција на 4 воени бродови од класата „Меко“ во вредност од 6,9 милијарди долари и модернизација од 2,5 милијарди долари.

Во соопштението се вели следното: „Оваа продажба ги поддржува надворешнополитичките и националните безбедносни цели на Соединетите Американски Држави (САД) преку подобрување на безбедноста на еден НАТО сојузник кој е важен партнер за политичката стабилност и економскиот процес во Европа. Продажбата ќе ја подобри способноста на Грција да одговори на сегашните и идни закани преку обезбедување ефективна борбена способност за заштита на поморските интереси и инфраструктура како поддршка на нејзината стратешка локација на јужното крило на НАТО.“

Според соопштението набавките ќе ја „зајакнат стабилноста и поморската безбедност“ во регионот на Источниот Медитеран и ќе придонесат за безбедносните и стратешките цели на НАТО и на САД.

„Грција придонесува за операциите на НАТО во Косово, како и за борбата против тероризмот и поморското пиратство. Грција нема да има потешкотии во однос на тоа во своите вооружени сили“, стои во соопштението, а воедно се додава дека продажбата на опрема и поддршка „нема да ја измени основната воена рамнотежа во регионот“.

За реализирање на продажбата, релевантните комисии на американскиот Конгрес не треба да достават приговори во рок од 30 дена.

 Слични вести