НАТО го повтори предупредувањето до Русија

Треба да бидеме внимателни и да избегнуваме зголемување на тензиите

1741770
НАТО го повтори предупредувањето до Русија

 

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг рече дека министрите за надворешни работи на алијансата истакнаа дека секоја агресија од Русија во иднина ќе има висока цена и дека ќе има политички и економски последици.

Столтенберг, по дводневниот состанок на министрите за надворешни работи на НАТО во Рига, Латвија одржа прес-конференција.

Тој потсети дека поради воената активност на Русија во близина на границите на Украина, на состанокот присуствувале и украинските и грузиските министри. Столтенберг рече дека разговарале за безбедносната ситуација, како и за агресијата на Русија и дестабилизирачките чекори кон нејзините соседи.

„Треба да бидеме внимателни и да избегнуваме зголемување на тензиите. Министрите истакнаа дека секоја идна агресија од страна на Русија ќе плати висока цена и ќе ги сноси политичките и економските последици“.

Тој потсети и дека Украина и Грузија сакаат да бидат членки на НАТО.

„Нашата поддршка за територијалниот интегритет и суверенитет на двете земји е непоколеблива. Продолжуваме да ги поддржуваме двете земји“, рече Столтенберг.

Тој беше прашан за „Што би можело да се случи ако Русија употреби сила против Украина“.

„Имаме широк опсег на можности во однос на последиците со кои може да се соочи Русија ако уште еднаш употреби сила против независна и суверена земја. Тоа вклучува економски и финансиски санкции, политички ограничувања“, објасни Столтенберг.

Тој се осврна на зголеменото присуство на НАТО во балтичкиот регион и Црното Море по нелегалната руска анексија на Крим во 2014 година. Тој додаде дека ќе продолжи да ја поддржува Украина во форма на воена обука, градење капацитети, консултации и размена на информации.

Столтенберг рече и дека министрите членки разговарале и за Авганистан, односно за лекциите научени по повлекувањето на НАТО. Тој зборуваше и за мисијата на НАТО во Авганистан, која траеше 20 години, како и за нејзината важност од аспект на спречување терористички напади.

Столтенберг потсети на големите операции за евакуација при повлекувањето од Авганистан и рече дека безбедноста ја спроведуваат силите на Соединетите Американски Држави (САД), Велика Британија, Норвешка и Турција, а процесите на аеродромот во Кабул се одвиваат во тешки услови.

„Научените лекции во Авганистан ќе ја обликуваат идната улога на НАТО во управувањето со кризи“, рече Столтенберг, додавајќи дека очекува талибанците да го одржат ветувањето кон меѓународната заедница дека ќе ги спречат терористичките организации да бараат засолниште во Авганистан.

Генералниот секретар се осврна и на Западен Балкан и на растечките тензии во Босна и Херцеговина (БиХ) и Косово. Тој нагласи дека агресивната реторика доведе до зголемување на тензиите.

Тој е загрижен и за агресивната реторика на членот на Претседателството на Босна и Херцеговина, Милорад Додик.

Столтенберг рече дека ќе стори сé што е потребно за да спречи каков било обид да им наштети на мултиетничките институции во БиХ.Слични вести