Од ден на ден се зголемуваат здравствените проблеми на луѓето на белоруско-полската граница

Претежно, оние што чекаат на граница се пријавуваат до здравствените тимови со поплаки за кашлица, грип, болки во градите и стомакот

1736981
Од ден на ден се зголемуваат здравствените проблеми на луѓето на белоруско-полската граница

Од ден на ден се зголемуваат здравствените проблеми на луѓето кои во потрага по емигрирање во Европа, чекаат во затворен простор на границата меѓу Белорусија и Полска.

Условите за живот од ден на ден се се потешки во логистичкиот центар во пограничниот регион Брузги во Гродно, Белорусија, во затворен простор каде веќе 2 недели чекаат приближно 2 илјади луѓе, главно Ирачани или Сиријци, меѓу кои и жени и деца.

И покрај тоа што народот на Белорусија, Министерството за вонредни состојби, Министерството за внатрешни работи, граничниот комитет и армијата се мобилизираат да им помогнат на оние што чекаат на границата, се зголемуваат хуманитарните потреби се зголемуваат и здравствените проблеми.

Делегацијата на Светската здравствена организација (СЗО) дојде во областа каде што беа прегледани луѓето кои чекаа на граница.

Информирајќи ја делегацијата за луѓето во регионот, потпретседателот на Белорусија Јуриј Караев рече дека на луѓето овде им се обезбедува 24-часовна здравствена заштита, а досега се хоспитализирани 100 лица поради пневмонија, белодробни и други респираторни заболувања и дијабетес.

„Претежно, оние што чекаат на граница се пријавуваат до здравствените тимови со поплаки за кашлица, грип, болки во градите и стомакот. Децата и трудниците се лекуваат во болница кога е потребно“.

Нагласувајќи дека ситуацијата на белоруско-полската граница е тешка, Џералд Рокеншауб, директор за итни случаи на регионалната канцеларија на СЗО за Европа, рече: „Луѓето кои чекаат на границата се жалат на своето здравје. Некои од нив имаат хронични болести. Белоруската влада се обидува да ги реши овие проблеми“.

Наведувајќи дека мнозинството од оние што чекаат на границата не сакаат да се вратат во своите земји, Рокеншауб вети дека ќе обезбеди поддршка со лекови, меѓународни пакети медицинска помош и средства за хигиена.

2.000 луѓе, кои живеат прво во шумата покрај границата, а потоа во затворениот простор, не можат да се капат повеќе од две недели. Додека некои луѓе се обидуваат да ја задоволат оваа потреба со миење на косата, многу други ги задоволуваат своите хигиенски потреби со влажни марамчиња донесени од хуманитарните организации.Слични вести