Во Кина прогласена алармантна состојба поради делта варијантата на Ковид-19

Во главниот град Пекинг, каде во последниот ден беа регистрирани 9 случаи, бројот на случаи во последната епидемија се зголеми на 43, поради што беше забрането патувањето

1729205
Во Кина прогласена алармантна состојба поради делта варијантата на Ковид-19

 

Делта варијантата на новиот тип на коронавирус (Ковид-19) во Кина се прошири во многу провинции и региони.

Според податоците на Националната здравствена комисија, бројот на случаи регистрирани од локално потекло од средината на октомври се приближи до 500.

Во последните 24 часа, градот Чонгкинг во југозападна Кина и Чингду, главниот град на провинцијата Сичуан, се приклучија на градовите каде што беше забележано ширење на варијантата од локално потекло.

Националната здравствена комисија извести дека во последните 24 часа во Кина се откриени 109 нови случаи, од кои 93 се домашно потекло.

Во главниот град Пекинг, каде во последниот ден беа регистрирани 9 случаи, бројот на случаи во последната епидемија се зголеми на 43, поради што беше забрането патувањето.

Вонредна состојба е прогласена во градот Шичиакуанг во провинцијата Хибеј, 260 километри северно од Пекинг, а селото Хикуанг, каде се забележани случаите, беше ставено во карантин.

Градот Хеихи, во северозападната провинција Хејлонгчанг, на границата со Русија, е прогласен за „зона со висок ризик“ откако во еден ден беа откриени 26 случаи.Слични вести