Парична казна на лицето кое се закануваше на политичарот со турско потекло во Шведска

Во соопштението објавено од Окружниот суд во Малме, беше наведено дека 20-годишниот обвинет извршил „злосторство од закана и омраза“ против Микаил Јуксеl so tursko poteklo

1726151
Парична казна на лицето кое се закануваше на политичарот со турско потекло во Шведска

 

Во Малме, Шведска, лицето кое му се закануваше на претседателот на Партијата со различни бои (Нјанспарти) Микаил Јуксел на социјалните мрежи беше осудено на отштета односно надомест на нематеријална штета.

Во соопштението објавено од Окружниот суд во Малме, беше наведено дека 20-годишниот обвинет извршил „злосторство од закана и омраза“ против Микаил Јуксел.

Во соопштението беше наведено дека на обвинетиот му е наложено да плати отштета од 2 илјади 500 круни на судот и 5 илјади круни на политичарот Јуксел со турско потекло.

Јуксел рече дека дотичниот му се заканувал на неговиот профил на социјалните мрежи Фејсбук и користел исламофобични изрази.

„Окружниот суд во Малме му нареди на осомничениот да ми плати 5 илјади круни отштета. Како што ветив претходно, овие 5 илјади круни ги донирав во културниот центар „Мимар Синан“, кој е во изградба во Гетеборг, кој е под Дирекцијата за верски прашања.Слични вести