Реакција од Столтенберг на одлуката на Русија за затворање на своето дипломатско биро во НАТО

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг истакна дека одлуката на Русија за затворање на своето дипломатско биро во НАТО нема да биде во услуга на решавање на проблемите по пат на дијалог

1722638
Реакција од Столтенберг на одлуката на Русија за затворање на своето дипломатско биро во НАТО

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг говореше пред состанокот на министрите за одбрана на земјите членки на НАТО што ќе започне утре во Штабот на Алијансата во главниот град на Белгија, Брисел и ќе трае во текот на два дена (на 21 и 22 октомври, во четврток и петок).

Столтенберг истакна дека одлуката на Русија за затворање на своето дипломатско биро во НАТО нема да биде во услуга на решавање на проблемите по пат на дијалог.

Велејќи дека одлуката на НАТО за суспендирање на активностите на Русија во нејзиното претставништво во НАТО заклучно со 1 ноември нема да биде во услуга на решавање на проблемите по пат на дијалог, Столтенберг напомена дека односите меѓу Русија и НАТО се на најниско ниво од крајот на периодот на Студената војна досега.

„Не можевме да ги изоставиме од вид шпионските активности на Русија, но и покрај тоа сме на страната на воспоставување на врска на основа на дијалог.“ - рече генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг.Слични вести