Илва Јохансон: „ЕУ и Турција ќе ја зголемат соработката во борбата против криумчарењето мигранти“

Овие контакти се важни во смисла на зајакнување на соработката меѓу Турција и ЕУ за управување со миграцијата

1718799
Илва Јохансон: „ЕУ и Турција ќе ја зголемат соработката во борбата против криумчарењето мигранти“

 

Илва Јохансон, членка на Комисијата на Европската унија (ЕУ) одговорна за внатрешни работи, изјави дека ЕУ и Турција ќе ја зголемат соработката во борбата против криумчарењето мигранти.

По состанокот со министерот за внатрешни работи Сулејман Сојлу во Анкара, Илва Јохансон на социјалните мрежи направи проценки за нејзината посета на Турција.

Истакнувајќи дека тие ги одржаа првите средби за дијалог на високо ниво со министерот Сојлу за миграција и безбедносни прашања, Јохансон нагласи дека овие контакти се важни во смисла на зајакнување на соработката меѓу Турција и ЕУ за управување со миграцијата, борбата против криумчарење луѓе и организиран криминал и спречување на терористичките напади.

Потсетувајќи дека Турција е земјата која има најмногу бегалци, Јохансон рече: „На состанокот (со Сојлу) разговаравме за предизвиците што произлегуваат од ситуацијата во Авганистан и за предизвиците што можат да се решат само со заедничка работа“.

Истакнувајќи дека 90 отсто од нерегуларните мигранти кои одат во ЕУ се злоупотребувани од криумчарите на мигранти, Јохансон рече: „Повеќето шверцерски мрежи шверцуваат и дрога и оружје. ЕУ и Турција ќе ја зголемат својата соработка за да ги прекинат овие мрежи. Техничките разговори ќе започнат по мојата посета на Анкара“.Слични вести