Средба на Јенс Столтенберг и Антонио Гутерес во Њујорк, во САД

Според објавеното писмено соопштение од НАТО, Столтенберг и Гутерес се состанаа во рамките на состаноците на 76. сесија на Генералното собрание на Обединетите нации (ОН)

1709430
Средба на Јенс Столтенберг и Антонио Гутерес во Њујорк, во САД

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг и генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутерес се состанаа во Њујорк, во Соединетите Американски Држави.

На средбата беше разговарано за случувањата во Авганистан и климатските промени.

Според објавеното писмено соопштение од НАТО, Столтенберг и Гутерес се состанаа во рамките на состаноците на 76. сесија на  Генералното собрание на Обединетите нации (ОН).

На средбата беше изнесена посветеноста по прашањето на продлабочување на соработката во меѓународниот мир и безбедноста, како и борбата против тероризмот.

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг го информира генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутерес во однос на работите по прашањето на воспоставувањето на безбедноста во Авганистан којашто се наоѓа под ризик.

На средбата исто така беше привлечено внимание и на исполнувањето на своите одговорности од страна на Талибан во врска со безбедната евакуација, човековите права и тероризмот.

Друга тема на дневниот ред на средбата помеѓу Столтенберг и Гутерес беа и климатските промени.Слични вести