Гутереш: „Изразувам искрена благодарност до Турција за поддршката на бегалците“

Верувам дека Турција, со поддршка на меѓународната заедница, ќе продолжи да дава се од себе. Ова е солидарност што не загрижува сите

1708720
Гутереш: „Изразувам искрена благодарност до Турција за поддршката на бегалците“

 

Генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутереш рече: „Изразувам искрена благодарност до Турција за поддршката на бегалците на кои им е потребна заштита“.

Антонио Гутереш, на отворањето на новата зграда на „Турската куќа“ (Турк еви) во Њујорк, каде што ќе биде сместено Постојаното претставништво на Турција во ОН и Генералниот конзулат на РТ на Њујорк, рече дека постои одлична соработка меѓу Турција и ОН рече:

„Лично сум запознаен со огромната великодушност на Турција и турското општество кон бегалците. Ви упатувам искрена благодарност, до вас (Турција) за вашата поддршка на бегалците на кои им е потребна заштита“.

Наведувајќи дека бројот на луѓе кои бегаат од војни, насилство, угнетување и кршење на човековите права достигна рекордно ниво, Гутереш рече: „Верувам дека Турција, со поддршка на меѓународната заедница, ќе продолжи да дава се од себе. Ова е солидарност што не загрижува сите“.

Изразувајќи дека ја поздравува континуираната поддршка на Турција, вклучително и ко-претседавањето со Пријателската група за медијација, што е една од најважните алатки за прекин на конфликтот, Гутереш додаде дека ќе продолжи тесната соработка со Турција.

Гутереш подоцна беше примен од претседателот Ердоган. На средбата беа разгледани прашањата за Сирија, Либија, Авганистан и Кипар.Слични вести