По државниот удар во Гвинеја, воената хунта оствари средба со политичките партии и свештенството

Лидерот на ЦНРД Мамади Думбуја се состана со лидерите на 15 политички партии во земјата со цел да се формира преодна влада

1706580
По државниот удар во Гвинеја, воената хунта оствари средба со политичките партии и свештенството

По државниот удар во Гвинеја на 5 септември, воената хунта Комитет за национално единство и развој (ЦНРД), како дел од напорите за формирање преодна влада, оствари средба со политичките партии и свештенството.

Според информациите на локалните медиуми, лидерот на ЦНРД Мамади Думбуја во зградата на парламентот се состана со лидерите на 15 политички партии во земјата со цел да се формира преодна влада.

Меѓу партиите со кои беа одржани средби се наоѓаат Сојузот на демократските сили на Гвинеја (УФДГ), предводена од главниот ривал на Селу Далеин Дијало, претседателот Алфа Конде и партијата на Конде, Унијата на народот на Гвинеја (РПГ).

Думбуја, по средбата со претставниците на политичките партии, ги прими претставниците на свештенството во земјата.

На состаноците зад затворени врати, беа разменети мислења за процесот на транзиција.

На разговорите што ќе траат до 17 септември, петок, денес ќе бидат примени претставниците на невладините организации, странските дипломатски мисии и рударските компании.

На 5 септември се слушнаа истрели од огнено оружје во регионот Калум, каде што се наоѓаат претседателската палата Секутуреја и административните згради во Конакри, главниот град на Гвинеја. Неколку часа по инцидентот, потполковникот Думбуја, шефот на специјалните сили (ГФС), соопшти дека ја презеле власта.

Думбуја објави дека администрацијата ја презеле поради лошата состојба во земјата и го формирале Комитетот за национално единство и развој (ЦНРД).

Истакнувајќи дека владата, уставот и јавните институции се укинати, Думбуја рече дека претседателот Конде се чува на безбедно место.Слични вести