Зеленски: Окупацијата на Крим причинува сенка врз функционалноста на меѓународниот безбедносен систем

Украинскиот претседател Володимир Зеленски истакна дека окупацијата на Крим причинува сенка врз функционалноста на меѓународниот безбедносен систем

1695861
Зеленски: Окупацијата на Крим причинува сенка врз функционалноста на меѓународниот безбедносен систем

Украинскиот претседател Володимир Зеленски говореше на основачкиот Самит на Кримската платформа кадешто истакна дека окупацијата на Крим причинува сенка врз функционалноста на меѓународниот безбедносен систем.

Велејќи дека денес се одржува важен настан бидејќи прашањето за Крим за прв пат по окупацијата е пренесено на меѓународната сцена, Зеленски изрази задоволство од тоа што гледа оти за Платформата се дојдени 46 делегации.

Зеленски, укажувајќи дека Крим е дојден во положба на место каде што се прекршуваат човековите права, рече: „Окупацијата на Крим причинува сенка врз функционалноста на меѓународниот безбедносен систем.“

Тој подвлече дека сè додека не се подобри оваа ситуација, нема гаранција за ниту една друга земја дека би можела да биде следната жртва.

Подвлекувајќи дека овој самит не се одржува за одржување и на следен самит, украинскиот претседател Володимир Зеленски го додаде следното: „Прашањето за Крим не треба да исчезне од светската агенда уште некаде околу 7 години.“

 Слични вести