ЕУ ќе ги признае сертификатите за вакцинација на Турција

Oдлуката ќе важи од 20 август и дека наведените 3 земји ќе бидат поврзани со системот за сертификат за вакцинација на ЕУ,

1693972
ЕУ ќе ги признае сертификатите за вакцинација на Турција

 

Европската унија (ЕУ) одлучи да ги признае сертификатите за вакцинација за новиот тип коронавирус (Ковид-19) на 3 земји, вклучително и Турција.

Комисијата на ЕУ соопшти дека е одлучено да се даде „еквивалентност“ на сертификатите за вакцинација против „Ковид-19“ што ги применуваат Турција, Северна Македонија и Украина.

Во соопштението, беше наведено дека одлуката ќе важи од 20 август и дека наведените 3 земји ќе бидат поврзани со системот за сертификат за вакцинација на ЕУ, дека сертификатите за вакцинација што ги издаваат ќе имаат исти услови како и „Дигиталниот сертификат за COVID на ЕУ “и ќе биде прифатен во земјите на ЕУ.

Во соопштението, беше наведено дека 3 -те земји за кои станува збор ќе го признаат сертификатот за вакцинација издаден од ЕУ и на тој начин ќе се олесни меѓусебното безбедно патување.

Луѓето кои ја примиле втората доза вакцина, својата „Картичка за вакцинација СОВИД-19“можат да ја добијат преку апликација е-Набиз или Хајат Еве Сигар (ХЕС).

Предметниот сертификат за вакцинација содржи различни информации како што се име, презиме, идентификациски број ? матичен број на граѓанинот на Република Турција, датум на раѓање, видови на администрирани вакцини, производители и датуми на вакцинација.

Апликацијата за сертификат за вакцинација, подготвена од ЕУ за да се олесни патувањето за време на епидемијата, на сила стапи на 1 јули.

Не се применуваат дополнителни тестирања или дополнителни ограничувања за патување на оние кои добиле вакцини против за Ковид-19 како штго се BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson и Johnson, а кои се одобрени во ЕУ со сертификат како и за оние  кои од примањето на последната доза поминале 2 недели.

Сертификатот за вакцинација, кој често се проверува за време на патувањата, заедно со сите земји на ЕУ, важи во Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарија.Слични вести