Жозеп Борел: „Талибанците победија во војната во Авганистан“

Секоја соработка на ЕУ со Талибанците ќе зависи од „мирно и инклузивно решение, со почитување на основните права на сите Авганистанци, вклучувајќи ги жените, младите и малцинствата

1693325
Жозеп Борел: „Талибанците победија во војната во Авганистан“

 

Високиот претставник за надворешна политика и безбедност на Европската унија (ЕУ) Жозеп Борел рече дека „Талибанците победија во војната (во Авганистан) и ние треба да разговараме со нив“.

Борел, во изјавата за печатот по вонредната видео конференција на министрите за надворешни работи на ЕУ, рече:

„Талибанците победија во војната и ние треба да разговараме со нив. Целата маневарска моќ ќе ја користиме за да се обезбеди усогласеност на Талибанците со човековите права и резолуциите на Советот за безбедност на Обединетите нации (ОН)“.

Наведувајќи дека ќе продолжат да го поддржуваат авганистанскиот народ, на прашањето: „Дали тоа ќе значи признавање на Талибанците?“, Борел одговори:

„Тоа не значи официјално признавање, туку справување со прашањето.

Секоја соработка на ЕУ со Талибанците ќе зависи од „мирно и инклузивно решение, со почитување на основните права на сите Авганистанци, вклучувајќи ги жените, младите и малцинствата“.

Посочувајќи дека нивниот приоритет е евакуација на државјани на ЕУ и Авганистанци кои повеќе од 20 години соработувале со ЕУ, високиот претставник рече: „Ако сакаат да го напуштат Авганистан, не можеме да ги игнорираме. Ќе направиме се што е потребно за да ги донесеме и ќе ја обезбедиме нивната заштита во земјите членки на ЕУ. Сакам да и се заблагодарам на Шпанија и оние кои се подготвени да ги примат овие луѓе“.

Борел истакна дека околу 400 луѓе за кои станува збор, потоа ќе бидат дистрибуирани во земјите на ЕУ кои ќе издадат визи.

Истакнувајќи дека еден друг приоритет е да се спречи евентуална нова безбедносна ситуација во Авганистан која може да предизвика големи миграции кон Европа, Борел изјави дека за ова прашање ќе одржат средби со претставниците на земјите членки и транзитните земји. „Мора да се признае дека треба да се извлечат поуки и да се прифати фактот дека имаше лажни предвидувања за способноста на авганистанската армија да се спротивстави на талибанските напади“.

Во писменото соопштение од кабинетот на Борел, беше истакнато дека „ЕУ повикува на итно прекинување на секое насилство низ Авганистан, обезбедување безбедност и граѓански ред и заштита на животите, достоинството и имотот на цивилите“.

Во врска со судирите, во соопштението беше наведено дека решението треба да се постигне преку преговори базирани на демократија, владеење на правото и уставно владеење.

Талибанците, кои во неделата го опколија главниот град Кабул, откако претседателот Ешреф Гани ја напушти земјата, а владините сили го напуштија главниот град, ја презедоа целосната контрола над градот.Слични вести